Zavrieť
MARD Internet Solution www.zdravie4you.sk
Home Potraviny ako liek

Prihlásenie



Nákupný košík

Váš košík je prázdny

Hľadaj

Novinky

Chcem byť informovaný o novinkách a akciách

Potraviny ako liek

brusniceBrusnice proti zápalom a iným problémom

Brusnice patria k tým superpotravinám, ktoré nesmiete vynechať. Ešte začiatkom dvadsiateho storočia vedci zistili, že obsahujú kyseliny, ktoré v tele neoxidujú. Ak osídlia močové cesty, dokážu pokryť povrch niektorých orgánov a vytvoriť čosi ako obranný štít. Znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev, dokonca posilňujú zubnú sklovinu.

Čítajte viac...
 

kokos-miniKokosový orech - zloženie - vitamíny, minerály

Kokos obsahuje minerály horčík, fosfor, zinok, železo, draslík. Kokosová voda je bohatým zdrojom draslíka , vitamínu B (okrem B6 a B12 ) , vitamínu C. Ďalej obsahuje proteíny , karbohydráty , nasýtené tuky , vápnik , kremík a fosfor .

Čítajte viac...
 

orechyOrechy pre dlhší život rovnako zdroj vitamínov a minerálov

Plody, semená a orechy sú preňho ideálnou stravou. Význam orechov ešte stále nie je docenený, hoci bielkoviny orechov sa úplne vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka či vajec, preto sa orechom hovorí aj vegetariánske mäso.Všetci už vieme, že vhodnou stravou si každý z nás môže zlepšiť svoj zdravotný stav. Medzi vďačných „upravovateľov“ zdravotného stavu patria orechy.

Čítajte viac...
 

konopny-olej-flaskaKonopný olej - účinný proti civilizačným ochoreniam

Konopný olej je zrejme najbohatší rastlinný zdroj polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) v ideálnom pomere, tiež obsahuje chlorofyl, fytosteroly, gama-tokoferol. Tieto zohrávajú významnú rolu pri prevencii a liečbe mnohých civilizačných ochorení, ako atopický ekzém, psoriáza a iné kožné ochorenia, srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoký LDL cholesterol, alergie, hormonálne poruchy...

Čítajte viac...
 

kokos-miniÚčinky kokosového oleja a jeho využitie

Kokosový olej býva nazývaný “najzdravším olejom na zemi” a býva spájaný aj s tajomstvom zdravého spôsobu života a odstraňovania rôznych zrdavotných problémov. Pre svoje jedinečné účinky je kokosový olej zdravou náhradou všetkých tukov na varenie, smaženie a pečenie. Kokosový olej sa využíva aj v kozmetike priamo ako 100% olej bez ďalších úprav.

Čítajte viac...
 

zeleninove-stavyČerstvé zeleninové šťavy prospievajú Vášmu zdraviu a predchádzajú chorobám

Zeleninové šťavy nám pomáhajú zvýšiť našu vnútornú odolnosť a urýchľujú zotavovanie, zásobujú nás v plnej možnej miere enzýmama, vitamíny, minerálmi, aminokyselinami, antioxidantmi a v prípade smoothie aj vlákninou. Čerstvé šťavy sú medicínou na niektoré ochorenia, ale hlavne poskytujú bohatú dávku živín.

Čítajte viac...
 

ovsene-vlockyPrečo jesť ovsené vločky na raňajky?

„Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa,“ hovorili naše staré mamy. O pravdivosti tejto múdrosti sa presviedčame denno-denne. Prvé jedlo dňa nám dodáva energiu do náročných povinností a slúži k správnemu naštartovaniu procesov, ktoré prebiehajú v organizme. K tomu, aby sme získali z raňajok maximálne výhody, mali by disponovať správnym zložením. Jednotkou v raňajšom menu sú jednoznačne ovsené vločky.

Čítajte viac...
 

hrachPotrebujeme vlákninu?

Vláknina je niečo, čo telo potrebuje, ale v skutočnosti ju netrávi. Nájsť ju môžete v rozpustnej alebo nerozpustnej podobe. Rozpustná vláknina sa v žalúdku zmení na gél a spomaľuje trávenie, čo pomáha znižovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina zostáva nezmenená až do hrubého čreva, nezaťažuje obsah tráviaceho traktu, takže ním prejde ľahšie.

Čítajte viac...
 

zeleninove-stavyZeleninové šťavy prečisťujú črevá a zbavujú ho nánosov

Ak chcete udržať dobrý stav svojich čriev a mať fungujúcu peristaltiku, bez správnych stravovacích návykov to nepôjde. Ideálny jedálniček by mal obsahovať veľké množstvo vlákniny, zeleninových a ovocných štiav, ktoré samotné nielenže obsahujú vlákninu, ale aj prečisťujú črevá a zbavujú ho nánosov.

Čítajte viac...
 

chliebAni celozrnné pečivo nie je vždy zdravé

Čoraz viac ľudí začína dbať na to, čo konzumuje. Biela múka zbavená takmer všetkých výživných látok, ktoré obilie pôvodne obsahuje, dostáva červenú a rastie dopyt po celozrnných výrobkoch. Pri dôslednejšom skúmaní však zistíme, že ponuka v obchodoch je síce zdanlivo bohatá, no o racionálnej strave sa hovoriť nedá.

Čítajte viac...
 

brokolicaBrokolica chráni pred rakovinou prostaty - brokolica je kráľovná zelenín

Väčšina svetovo uznávaných odborníkov na výživu, lekárov či prírodných liečiteľov sa zhoduje v tom, že na zozname desiatich najzdravších potravín na svete nesmie chýbať brokolica. Niet sa čomu čudovať. Táto superzelenina je vychválená pre jej protirakovinové účinky a v oblasti výživy je skutočným pojmom.

Čítajte viac...
 

cviklaCvikla (červená repa) - účinky a obsah minerálnych látok


obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete aj proti známkam starnutia.

Čítajte viac...
 

konopne-semiackaKonopné semienko je dokonalou potravinou


Konopné semienko je dokonalou potravinou, ktorá svojou výživnou hodnotou predbehne najkvalitnejšie mäso.  Keby ste po celý rok jedli iba produkty z konope – listy, semená, potom by ste určite patrili medzi tých najzdravších a najsilnejších jedincov. Konopné semienka sú tvorené z približne 25 % jednoduchých proteínov, 31 % tukov a 34 % uhľohydrátov. Obsahujú 20 aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si ľudské telo v bežných podmienkach nevie syntetizovať. Čo samozrejme neplatí pre ľudí, ktorí majú dokonale naladený systém tela alebo sú už breathariáni. V tomto prípade si telo vytvorí všetko potrebné samo bez potreby príjmu hmotnej stravy.

Čítajte viac...
 

zazvorZázvor


Zázvor je vlastne koreňom rastliny Zingiber officinale. Má dužinu, ktorá je v závislosti od odrody žltá, biela, alebo červená. Dužina je pokrytá šupkou, ktorá je pri mladom zázvore jemná a dá sa konzumovať. Zázvor povzbudzuje imunitu a podporuje potenie, čo môže pomôcť pri nachladení a chrípke, ale i pri detoxikácii organizmu.

Čítajte viac...
 

cesnak-hlavkaCesnak ako liek

Cesnak je ako liek používaný už viac ako 5000 rokov. Na ľudský organizmus má táto rastlina mnohostranne priaznivý vplyv. Obsahuje množstvo vitamínov, aminokyselín, enzýmov, rôzne rastlinné antibiotiká, látky pôsobiace proti zrážanlivosti krvi. Znižuje hladinu „zlého“ (LDL) a súčasne zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) v krvi, čím znižuje riziko vzniku artériosklerózy.

Čítajte viac...
 

Tekvicový olej - poklad pre človeka

Tekvicový olej nepatrí vo svete výživových doplnkov medzi novinky, pretože v tradičnej medicíne sa využíva stovky rokov na liečenie mnohých zdravotných problémov. S tekvicovým olejom sa stretávame v niektorých svetových kuchyniach, kde je obľúbený pre jemnú orieškovú chuť. Lahôdkou je, napríklad tekvicový olej zmiešaný s medom, ktorý sa podáva s vanilkovou zmrzlinou. Pomerne známa je zálievka vyrobená z tekvicového oleja a citrónovej šťavy.

Čítajte viac...
 

aloe-vera

Aloe Vera - zázrak prírody

ALOE VERA - rastlina považovaná za zázrak prírody. Má mnoho blahodárnych liečivých účinkov na naše telo zvonku i zvnútra. Jej listy sú zásobárňou vitality a nášho zdravia. Priaznivé účinky Aloe vera na ľudský organizmus sú nespočetné. Aloe obsahuje vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, E), minerály (vápnik, fosfor, draslík, sodík, chlór, mangán, meď, zinok, chróm), obsahuje osem pre život nevyhnutných aminokyselín a množstvo enzýmov.

Čítajte viac...
 

lanovy_olej-semiackaĽanový olej chráni srdce, prospieva tráveniu i kráse!

Máte predsudky voči rybiemu oleju, ktorý je bohatou zásobárňou esenciálnych mastných kyselín? V tom prípade vám ponúkame alternatívu, ktorá obsahuje množstvo omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín, v podobe ľanového oleja.

Čítajte viac...
 

pestrec-marianskyPestrec mariánsky pomáha regenerovať bunky pečene

Látky obsiahnuté v plodoch Pestreca sú vhodné na posilnenie obranyschopnosti organizmu, podporujú činnosť pečene, žlčníka a zažívacieho traktu. Pestrec ako jediný obsahuje silymarín, látku, ktorá dokáže prirodzene obnoviť a regenerovať bunky pečene. Pestrec mariánsky pomáha očistiť pečeňové bunky od toxínov, čím ochraňuje pečeň.

Čítajte viac...
 

Inulín – vzácna vláknina pre zdravie čriev z čakanky


Inulín, diabetikom netreba predstavovať. Stretávajú sa s ním každý deň, keď konzumujú sladké, dia výrobky. Vďaka sladkastej chuti, inulín slúži ako náhrada cukru, no možno ho nájsť aj v nízkotučných výrobkoch, keďže je aj vhodnou náhradou tukov. Inulín je teda oligosacharid, resp. polysacharid, ktorý sa však v črevách správa ako rozpustná vláknina. Pre črevné baktérie je aj zdrojom energie a má probiotický účinok.

Čítajte viac...
 

Cédrový olej je zázrak prírody

Repkový, kokosový, olivový, mandľový, rakytníkový, tekvicový, ľanový... každý z nich je obrovským prínosom pre ľudské zdravie. V porovnaní s cédrovým olejom majú však veľkú nevýhodu. Sú plne nahraditeľné cédrovým olejom.

Čítajte viac...
 

Rakytník rešetliakový - zázrak z prírody (Hippophae rhamnoides)

Vedeli ste, že bobuľa rakytníka rešetliakového obsahuje toľko vitamínu C, že pokryje dennú potrebu človeka? Podľa legiend bol rakytník potravou pre závodné kone starých Grékov, Tibeťania i Mongoli poznali rakytník už pred stovkami rokov a výhody rastliny s oranžovo-červenými bobuľami čerpali naozaj naplno. O účinkoch všestranne využiteľného rakytníka vedeli i vojaci, pre ktorých bol cenným zdrojom energie.

Čítajte viac...
 

Vlašské orechy

 

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. krem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu.

Čítajte viac...
 

Graviola


Rôzne časti stromu (koreň, listy, kôra a semená) už storočia využívajú domorodí indiánski šamani. Aj ďalší obyvatelia Južnej Ameriky na liečbu ochorenia srdca, astmy, pečene a artritídy používali tento strom. Farmaceutická spoločnosť naliala veľké peniaze do vedeckého výskumu – a s výsledkami boli šokovaní. Graviola naozaj bola rakovinu hubiaca rastlina. Ale tým sa príbeh rastliny takmer skončil.

Čítajte viac...
 

paradajkyLYKOPÉN - paradajky odrody HLLS

Prírodný karotenoid a rastlinný antioxidant

 

Lykopén je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý je získaný zo špeciálnej odrody paradajok HLLS. Chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a pokožku. Avšak zo stravy ho organizmus nedokáže vstrebať, pokiaľ neprejde tepelnou úpravou. Obsah lykopénu sa zvyšuje pri tepelnej úprave potraviny, preto je paradajkový pretlak bohatší na lykopén ako čerstvá šťava z paradajok.

Čítajte viac...
 

krava-kolostrumKolostrum

Kolostrum je tekutina mliečnej žlazy, ktorá sa objavuje 72 hodín po pôode cicavcov. Tento sekrét obsiahnutý v prvom kojení po pôrode je pre novorodenca látkou, ktorá mu pomáha prežiť prvé dni na tomto svete plnom vírusov a baktérií. Pre všetky cicavce je kolostrum životne dôležité. Dôvodom je vysoká koncentrácia imunitných faktorov (u ľudí sa niektoré imunitné faktory nachádzajú aj v placente, preto ak ľudský novorodenec kolostrum neprijíma, nie je úmrtie na rozdiel od iných cicavcov nevyhnutné). Vďaka vysokým účinkom kolostra pre človeka sa začalo s využitím kolostra aj pre väčšie deti a dospelých.

Čítajte viac...
 

steviaZabudnite na cukor, pretože je tu stévia

Stévia je 100% prírodný produkt, ktorí ocenia nielen diabetici. Vďaka stévii si môžete odteraz vychutnávať všetky jedlá bez výčitiek. Stévia znižuje pocit únavy, hladinu krvného cukru aj tlak krvi, pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti, zlepšuje imunitu, má antibakteriálne účinky, pomáha pri prevencii zubného kazu, pri zápaloch ďasien pri začínajúcej paradentóze. Zvyšuje odolnosť proti kvasinkovým infekciám.

Čítajte viac...
 

acai-mini

Acai Berry - najsilnejší antioxidant

Medzi hlavné účinky ovocia Acai Berry patrí ich silný účinok na zdravie srdca. Bobule Acai Berry sú známe ako bohatý zdroj zlúčenín, nazývaných antocyaníny. Sú to tie isté antocyaníny, vďaka ktorým má aj červené víno svoje zdravotné účinky. Rozdiel je v tom, že bobule Acai obsahujú tieto zdravé zlúčeniny ešte vo vyšších koncentráciách než víno a nespája sa s nimi žiadne riziko súvisiace s alkoholom.

Čítajte viac...
 

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba napomáha cirkulácii krvi v mozgu, čím blahodárne pôsobí na mozgové tkanivo. U starších ľudí zlepšuje pamäť, sústredenie a znižuje náladovosť. Prietok krvi v mozgu je dôležitý u starších ľudí, ktorých cievy môžu byť zúžené vekom. Znížený prietok krvi v mozgu sa môže prejavovať stavmi úzkosti, bolesťami hlavy, depresiami, hučaním v ušiach alebo závratmi. 

Čítajte viac...
 

hliva

Hliva ustricová - betaglukán

Hliva obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov B, D, C, K, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku. Hliva obsahuje tiež hubovú vlákninu. V posledných troch dekádach bolo z húb izolovaných množstvo polysacharidov a komplexov polysacharid - proteín, medzi ktoré patrí aj beta glucan. Tieto substancie sa používajú ako terapeutické látky. Najsľubnejšími farmakologickými efektami týchto biopolymérov je ich imunomodulačná schopnosť a protirakovinové účinky.

Čítajte viac...
 

propolisLiečivé účinky propolisu - prírodné antibiotikum

Propolis (včelie lepidlo) je zmesou živíc, vosku, éterických olejov a ďalších biologicky aktívnych prírodných látok. Účinný je v kombinácii s liehom, kde sa zosilňujú jeho prírodné antiseptické a antivírusové vlastnosti. Propolis zvyšuje odolnosť organizmu a urýchľuje jeho rekonvalescenciu, užíva sa v "chrípkovom období" a je vhodným pomocníkom pre ženy v prechode.

Čítajte viac...
 
Viac článkov...
« ZačiatokPredošlý12NasledujúcaKoniec »

Strana 1 z 2